Friday, June 15, 2018

Χωρίς περιστροφές




Διάβασα προσεκτικά το κείμενο του συμβιβασμού με την ΠΓΔΜ, με θετική προδιάθεση καθώς πιστεύω ότι μια συμφωνία είναι απαραίτητη για την εξομάλυνση των σχέσεων και την σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.
 Η συμφωνία δε θα πρέπει να κριθεί με όρους τρέχουσας συγκυρίας αλλά σε βάθος ιστορικού χρόνου: Ποια προβλήματα επιλύει σήμερα και αν δημιουργεί νέα στο μέλλον.
-Ήταν αναμενόμενο η λύση να έχει ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό.
-Η erga omnes εσωτερικά και διεθνώς χρήση του ονόματος καθώς και η θεμελίωσή του σε μία διεθνή συμφωνία προκειμένου να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας αποτελούν θετικούς όρους της συμφωνίας.
-Τα άρθρα που αφορούν την γλώσσα και την ιθαγένεια -τα συστατικά στοιχεία δηλαδή- κάθε έθνους που γίνεται κράτος και το οποίο μετονομάζεται στην προκειμένη περίπτωση, αποτελούν μη αποδεκτούς όρους για λόγους που αφορούν την Ιστορία αλλά και την σημερινή πληθυσμιακή σύνθεση της γειτονικής χώρας.
-Όπως είναι σήμερα η συμφωνία θα  έχουμε ένα κράτος με το όνομα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και οι πολίτες θα φέρουν την «μακεδονική» ιθαγένεια και  θα ομιλούν την «μακεδονική» γλώσσα. Στοιχεία του πυρήνα της «κατασκευασμένης» ταυτότητας της γειτονικής χώρας, που η Ελλάδα θα αναγνωρίσει εσφαλμένα επισήμως.
-Στο άμεσο δε μέλλον θα προκύψει σύγκρουση εμπορικών συμφερόντων με τα προϊόντα που θα παράγονται στη "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", αλλά στις διεθνείς αγορές  μπορεί να αποκαλούνται «μακεδονικά» σε ευθεία σύγκρουση με τα ελληνικά προϊόντα μακεδονικής προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης.  Η επιτροπή σημάτων που προβλέπει η συμφωνία δεν αποτελεί εγγύηση. Αντιθέτως ανοίγει νέα κεφάλαια στην διακρατική αντιπαράθεση. Το ίδιο ισχύει και με τις υπόλοιπες επιτροπές που θα επιληφθούν ιστορικά και πολιτισμικά θέματα εκατέρωθεν.
-Μια τέτοια συμφωνία εκτός από άμεσα έννομα αποτελέσματα (βάσει της Σύμβασης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών) παράγει και de facto μη αναστρέψιμες καταστάσεις.
-Με την κοινή υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες η γειτονική χώρα καλείται από το ΝΑΤΟ προς ένταξη. Το πρωτόκολλο ένταξης συντάσσεται και ξεκινά η διαδικασία κύρωσης από τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Αν η γείτονα χώρα εκτελέσει το δικό της κόμματι, η Ελλάδα κι όταν η Βουλή θα επιληφθεί τελευταία, (πράγμα πρωτοφανές στα ελληνικά δεδομένα) δεν θα έχει τη δυνατότητα ουσιαστικών αλλαγών.
-Θα πρέπει έστω και την ύστατη ώρα να γίνουν βελτιώσεις και αλλαγές.

Αυτά προβληματίζουν όσους επιθυμούν μια συμφωνία αλλά δεν τους ικανοποιεί η παρούσα. Και δεν είναι ούτε εθνικιστές ούτε εθνομηδενιστές.

No comments:

Post a Comment