Wednesday, July 6, 2016

«Η χώρα δεν έχει ανάγκη από άλλα στρατόπεδα»


Ο Νίκος Μηλαπίδης εκτιμά πως η κυβέρνηση έχει αναγάγει «την επιστημονική προχειρότητα και την πολιτική σκοπιμότητα σε κανόνα νομοθέτησης». Άλλωστε, ως διευθυντής της Κ.Ο. του Ποταμιού παρακολουθεί καθημερινά όλο το φάσμα της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και έχει ίδια άποψη. Ακόμα, ανήκει στους αρχιτέκτονες της πρότασης του Ποταμιού για τον εκλογικό νόμο, ζητώντας περισσότερη αναλογικότητα μεν με μείωση του bonus, χωρίς όμως να συμφωνεί με την κυβερνητική πρόταση, την οποία θεωρεί «συνταγή ακυβερνησίας» στις παρούσες πολιτικές συνθήκες.

Στον Γιώργο Ευγενίδη

Πιστεύει πως όλες τις προοδευτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα τις έχει προτείνει ή υιοθετήσει το Ποτάμι. Ακόμα, εκτιμά πως η σύνθεση στην πολιτική έχει πάντα ως χώρο συνάντησης το κέντρο. Συνεπώς, είναι απαραίτητος και ένας ισχυρός τρίτος πόλος στο πολιτικό σύστημα. Αν μη τι άλλο, ένας άνθρωπος που έχει δίπλωμα διαιτητή για τις επαγγελματικές κατηγορίες (Α2), γνωρίζει πώς να κρατά τις ισορροπίες.

Το ζήτημα είναι πως στην πολιτική, οι ισορροπίες είναι δίκοπο μαχαίρι. Ο Νίκος Μηλαπίδης λοιπόν έχει βρει το αντιστάθμισμα: καταφέρνει και, με λίγες κουβέντες, δίνει το στίγμα του. Χωρίς αμφιβολία, αξιοπρόσεκτο.

Η συνέντευξη:

-Έβλεπα την καταγγελία του Ποταμιού: 14 ώρες μεσοσταθμικά από την εισαγωγή ενός νομοσχεδίου στην Ολομέλεια έως την ψήφισή του. Με απλά λόγια, η διαδικασία του κατεπείγοντος έχει γίνει η casual πρακτική. Γιατί η αντιπολίτευση δεν έχει αντιδράσει πιο δυναμικά;

-Κατανοώ ότι η ανάγκη μπορεί να απαιτεί πολλές φορές πιο επείγουσες διαδικασίες. Αυτό που δεν κατανοώ είναι πως έχουν αναγάγει την επιστημονική προχειρότητα και την πολιτική σκοπιμότητα σε κανόνα νομοθέτησης. Όλοι κρίνονται. Οι κανόνες της Δημοκρατίας ορίζουν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία νομοθετεί, η αντιπολίτευση αντιδρά και τα δικαστήρια υπερασπίζονται το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα. Τολμώ μια πρόβλεψη ότι ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες θα κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ.

-Υπήρξες ένας από τους αρχιτέκτονες της πρότασης του Ποταμιού για τον εκλογικό Νόμο. Γιατί προτείνετε την εκλογίκευση και όχι την κατάργηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα;

-Εμείς εισηγούμαστε για κάθε 2% μια έδρα bonus. Aν π.χ. το πρώτο κόμμα πάρει 36%, θα λάβει 18 έδρες bonus. Πρέπει να καταργηθεί το παράλογο bonus των 50 εδρών με ένα αναλογικότερο σύστημα. Το κόμμα, που έρχεται πρώτο στις εκλογές, πριμοδοτείται μεν, αλλά οφείλει να συνεργαστεί με τα υπόλοιπα κόμματα, για να σχηματίσει κυβέρνηση. Η χώρα χρειάζεται σταθερή διακυβέρνηση και ειλικρινείς συνεργασίες, όχι ευκαιριακές συμπράξεις για τον διαμερισμό της εξουσίας. Η απλή αναλογική είναι συνταγή ακυβερνησίας στις παρούσες πολιτικές συνθήκες.

-Υπάρχει η συζήτηση πως ο εκλογικός νόμος θα διαμορφώσει τα «στρατόπεδα» της επόμενης μέρας, ανάλογα δηλαδή με το ποιος υπερψηφίσει/καταψηφίσει. Συμφωνείς με αυτή την εκτίμηση;

Η χώρα δεν έχει ανάγκη από άλλα στρατόπεδα. Προσπαθώ να αντιστέκομαι σε όσους εκφράζουν διχαστικό λόγο. Όταν δεν έχεις όραμα και σχέδιο για την χώρα, καλύτερα να πηγαίνεις σπίτι σου. Ο φανατισμός και η ιδεοληψία, που εκδηλώνεται από τα κόμματα, που επενδύουν στην τυφλή πόλωση, λειτουργούν υπέρ των αρνητών της δημοκρατίας.

-Πρέπει να ψηφίζουν οι νέοι στα 17 ή πρόκειται για χάιδεμα αυτιών στη νεολαία;

-Στα 17 και στα 18 το αίμα σου βράζει. Το θέμα είναι να λειτουργεί και το μυαλό σου, να μη σε πιάνουν κορόιδο. Αν δεν ξέρεις την ιστορία του εθνικού διχασμού και προσγειωθείς στα μνημόνια, τότε γίνεσαι «πρόβατο» ή απορρίπτεις την πολιτική. Αν έχεις παιδεία και κριτική σκέψη είσαι πολύ πιο χρήσιμος ψηφοφόρος από πολλούς ενήλικες. Αν δεν έχεις παιδεία, όποτε και να ψηφίσεις…

-Το Ποτάμι σήμερα είναι αυτό που σκεφτόσασταν όταν ξεκινούσε;

-«Nα τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε την χώρα». Αυτό ήταν το σύνθημα. Φαίνεται, ότι θα μείνει για πολύ ακόμα επίκαιρο στη χώρα. Ίσως να μην πραγματωθεί και ποτέ. Ειδικά όταν επιλέγεις να πολιτευτείς χωρίς τις πρακτικές των παλαιών κομμάτων, που συνεχίζουν σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Όλες, όμως, τις προοδευτικές αλλαγές, που έχει ανάγκη ο τόπος, τις έχει προτείνει ή υιοθετήσει το Ποτάμι. Δεν είναι και λίγο αυτό.

-Γιατί μια εκλογή από τη βάση, όπως προτείνουν ο Στ. Θεοδωράκης και η Φ. Γεννηματά σε ένα χώρο που ακόμη δεν έχει καταφέρει να δημιουργηθεί σε επίπεδο ηγεσιών θα μπορούσε να συγκινήσει μεγάλες μάζες ψηφοφόρων;

-Γιατί είμαστε η μόνη χώρα που έχει μπει μέχρι τον λαιμό στο βούρκο των μνημονίων, αλλά κάναμε εξεταστική επιτροπή γιατί μπήκαμε στα μνημόνια και όχι γιατί δεν βγαίνουμε! Αυτό πολλοί πολίτες το ξέρουν. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουν κι άλλοι πολλοί. Μόνο έτσι θα βρεθούν λύσεις. Από τους πολίτες. Οι επαγγελματίες πολιτικοί απέτυχαν.

-Γιατί είναι απαραίτητος ένας τρίτος χώρος στον πολιτικό χάρτη; Δεν είναι σαφής κι αρκετός ο διαχωρισμός στον άξονα Δεξιά/Αριστερά;

-Αν σου έλεγα πριν 5 χρόνια ότι ο Τσίπρας θα κυβερνούσε με τον Καμμένο, θα μου έκανες την ίδια ερώτηση; Η χώρα υποφέρει χρόνια τώρα από τον φθηνό λαϊκισμό. Ξέρω πολλούς, που δηλώνουν αριστεροί και είναι βαθιά συντηρητικοί άνθρωποι. Ξέρω από την άλλη πολλούς δεξιούς, που είναι προοδευτικοί άνθρωποι και δεν τολμούν να το παραδεχτούν. Το μέλλον της χώρας ανήκει στις συμπράξεις και στη σύνθεση διαφορετικών απόψεων. Η σύνθεση έχει σημείο συνάντησης πάντα το κέντρο.

-Γιατί ένας νέος, με σπουδές, όνειρα και φιλοδοξίες να μείνει στην Ελλάδα και να μην επιλέξει να ζήσει και να εργαστεί στο εξωτερικό;

-Είτε από ανάγκη είτε από επιλογή είναι καλό να έχεις ζήσει στο εξωτερικό. Η ανάκαμψη της χώρας όμως εξαρτάται από την επιστροφή των οικονομικών μεταναστών. Χρειαζόμαστε αλλαγή γενιάς και υποδείγματος. Αλλιώς η Ελλάδα θα γίνει πληθυσμός γερόντων, με τουρίστες.

-Διαβάζοντας το βιογραφικό σου, βλέπω πως είσαι και ενεργός διαιτητής μπάσκετ, αξιολογημένος στην Α2 κατηγορία. Αρχικά, πώς προέκυψε; Επίσης, προλαβαίνεις λόγω κοινοβουλευτικής δραστηριότητας να φορέσεις και την γκρι μπλούζα;

-Το μπάσκετ προσφέρει αμέτρητες συγκινήσεις και πάρα πολλά μαθήματα ζωής. Εφόσον δεν προλαβαίνω να παίζω σε ομάδα πια, η διαιτησία είναι το καλύτερο χόμπι. Είναι πρόκληση να μπορείς να πάρεις την σωστή απόφαση σε δευτερόλεπτα.

-Με δεδομένο πως η φετινή θερινή κοινοβουλευτική περίοδος δεν θα είναι όπως η περσινή, να υποθέσω πως θα κάνεις και εσύ ένα διάλειμμα για ανάσες

-Μετά το περσινό καλοκαίρι, που το ξημερώναμε κυριολεκτικά στη Βουλή, κάθε επιστροφή στην κανονικότητα είναι ανάσα!

Πηγή: Koolnews.gr

No comments:

Post a Comment