«Ο Nομάρχης της καρδιάς μας»
Τον Ιούνιο του 2005 μια αναφορά του πρώην διευθυντή Εµπορίου της Νοµαρχίας Θεσσαλονίκης οδήγησε σε προκαταρκτική έρευνα και στη συνέχεια σε ποινική δίωξη κατά του τότε Νοµάρχη Θεσσαλονίκης Π.Ψωμιάδη. Παραπέμφθηκε σε δίκη κατηγορούµενος ότι µείωσε πρόστιµα που είχαν επιβληθεί σε πρατηριούχο υγρών καυσίµων, από 89.000 σε 5.000 ευρώ. Κατά τους ελέγχους που είχαν γίνει από τη ∆ιεύθυνση Εµπορίου της Νοµαρχίας διαπιστώθηκε ότι ο εν λόγω πρατηριούχος νόθευε συστηµατικά πετρέλαιο µε τη µέθοδο του αποχρωµατισµού. Οι έλεγχοι στο συγκεκριµένο πρατήριο καυσίµων είχαν γίνει από τον Μάρτιο του 2000 µέχρι τον Απρίλιο του 2001 και τα πρόστιµα είχαν επικυρωθεί από τον προηγούµενο Νοµάρχη Κ. Παπαδόπουλο. Ο κ. Ψωμιάδης αποφάσισε στις 11 Ιανουαρίου 2005 να µειώσει τα πέντε πρόστιµα που είχαν επιβληθεί στον πρατηριούχο, συνολικού ύψους 89.000 ευρώ, και του επέβαλε πρόστιµο 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση.
Ο κ. Ψωµιάδης καταδικάστηκε πρωτόδικα στις 13 Φεβρουαρίου του 2009 σε φυλάκιση 12 µηνών µε τριετή αναστολή, παρότι η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την απαλλαγή του. Στην απολογία του ο Παναγιώτης Ψωµιάδης είχε κάνει λόγο για πολιτική δίωξη και είχε δηλώσει: «Για μένα και τη νομαρχία ο άνθρωπος είναι πάνω από τα χρήματα».
Την Πέμπτη 7-04-11 ο κ.Ψωμιάδης κρίθηκε και σε δεύτερο βαθμό ένοχος για παράβαση καθήκοντος από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την αγόρευση του εισαγγελέα (που ζήτησε την ενοχή του), «προκύπτουν και αντικειμενικά και υποκειμενικά κριτήρια για την παράβαση καθήκοντος του περιφερειάρχη επειδή είχε μειώσει τα πρόστιμα σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων που είχε κατηγορηθεί για νοθεία κατ΄ επανάληψη».
Σύµφωνα με το άρθρο 236 παρ. 1 του νόμου «Καλλικράτη» ένας περιφερειάρχης «…εκπίπτει αυτοδικαίως από το αξίωμα του αν καταδικαστεί αμετάκλητα […] για παράβαση καθήκοντος.»
Στο ίδιο άρθρο 236, παρ. 2.β.α αναφέρεται ότι «Εάν εκδοθεί καταδικαστική απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου, σε πρώτο βαθμό για τα πλημμελήματα της προηγούμενης παραγράφου (δηλαδή εν προκειμένω την παράβαση καθήκοντος), ο Ελεγκτής Νομιμότητας οφείλει να θέσει τον καταδικασθέντα σε κατάσταση αργίας, ώσπου να εκδοθεί τελεσίδικη αθωωτική απόφαση, οπότε και αίρεται αυτοδικαίως, η αργία και το διοικητικό μέτρο θεωρείται ως ουδέποτε επιβληθέν».
Σύμφωνα με το νόμο δηλαδή ο κ.Ψωμιάδης από την 1η Ιανουαρίου 2011 που ανέλαβε τα καθήκοντα του Περιφερειάρχη έπρεπε να είχε τεθεί σε αργία έως ότου εκδοθεί τελεσίδικη αθωωτική απόφαση. Κάτι που μάλλον δε συνέβη.
Αρκετοί έσπευσαν να μιλήσουν για το τέλος της πολιτικής καριέρας του κ. Ψωμιάδη και την κούρσα της εσωτερικής διαδοχής του στο αξίωμα του Περιφερειάρχη. Η καριέρα του κ. Ψωμιάδη αφορά κι απασχολεί τον ίδιο πολύ περισσότερο απο οποιονδήποτε πολίτη της Μακεδονίας. Ο καιρός θα δείξει.
Η επιλογή Περιφερειάρχη όμως θα έπρεπε να απασχολεί πολύ περισσότερο τους Θεσσαλονικείς και τους Μακεδόνες, όχι τώρα, αλλά πριν ψηφίσουν και επανεκλέξουν τον «Παναγιώτη της καρδιάς τους» το Νοέμβρη του 2010.
Η πρωτόδικη καταδίκη ήταν λίγο-πολύ γνωστή, αλλά μέσα στην προεκλογική φούρια και την κομματική δίψα για εκλογή, η πλειοψηφία της Περιφέρειας έστρεψε το βλέμμα της μακριά από το γράμμα του νόμου, «μαγεμένη» από τις πάσης φύσεως ικανότητες του κ. Ψωμιάδη.
Να υποθέσω ότι και για τους ψηφοφόρους του έκπτωτου Περιφερειάρχη «ο άνθρωπος είναι πάνω από τα χρήματα»;
Πηγή: aixmi.gr
0 comments: