«H δωροδοκία αποδεκτή ηθικά; Εκεί φτάσαμε!»
Ο πλέον ενδεικτικός δείκτης εύρυθμης λειτουργίας μιας δημοκρατικής χώρας, που αντανακλά τις βάσεις και την ανταγωνιστικότητα ενός κράτους, είναι το επίπεδο διαφθοράς που αναπτύσσεται εντός των τειχών του.
Η παράνομη αποκόμιση ιδιωτικού περιουσιακού συνήθως οφέλους, που σηματοδοτεί την κατάχρηση δημόσιας εξουσίας από τον ανώτερο μέχρι τον κατώτατο δημόσιο λειτουργό προς εξυπηρέτηση πάσης φύσεως ιδιωτικών συμφερόντων, αντανακλά αφενός τις αξίες του ατόμου και της κοινωνίας και αφετέρου τα στεγανά των δομών ενός κράτους.
Όλες οι μορφές κυβερνήσεων, εξαιτίας του ανθρώπινου παράγοντα που αποτελεί το γρανάζι κάθε κρατικής μηχανής, μοιραία υποτάσσονται στο νόμο της διαφθοράς. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει παγκοσμίως κράτος που να έχει πατάξει πλήρως τα φαινόμενα διαφθοράς.
Ο χρηματισμός, η δωροδοκία, η δωροληψία, ο εκβιασμός, ο νεποτισμός δεν αποτελούν ελληνικές πρωτοτυπίες.
Η δική μας πινελιά συνίσταται στο διαχρονικό συνδυασμό υψηλού δείκτη διαφθοράς με την έλλειψη κυβερνητικής διαφάνειας, το ασθενές κράτος δικαίου, την ασθενή δικαστική ανεξαρτησία και την έλλειψη μίας σκεπτόμενης κοινωνίας.
Στην ελληνική κοινωνία, είναι δύσκολο να αποδειχθεί η διαφθορά, αλλά κι αδύνατο να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει.
Σε 800 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το κόστος της διαφθοράς στην Ελλάδα μόνο το 2009. Από τα διπλώματα οδήγησης μέχρι τα νοσοκομεία και από τις πολεοδομίες μέχρι τα τελωνεία.
Μέρος του εθνικού μας χρέους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως απεχθές. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο το απεχθές χρέος, που θα μπορούσε να αφαιρεθεί από το ήδη δυσβάσταχτο χρέος στο σβέρκο μας, είναι προϊόν μεθόδων διαφθοράς που άλλες χώρες χρησιμοποίησαν «για να πάρουν δουλειές» και Έλληνες πολιτικοί καλωσόρισαν με το αζημίωτο φυσικά, βλάπτοντας το δημόσιο συμφέρον. Ο λόγος που δεν χαρακτηρίζεται ένα τμήμα του χρέους ως απεχθές για να αφαιρεθεί από το συνολικό μας χρέος είναι ότι το επίσημο ελληνικό κράτος δεν είναι ούτε καν στη θέση να το υπολογίσει!
Πρόσφατα, εν μέσω κρίσης, που ταρακουνά υποτίθεται τις λανθασμένες νοοτροπίες, δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα δειγματοληπτικής έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία σχετικά με τα επίπεδα διαφθοράς στη χώρα μας. Ενδεικτικά: Περισσότεροι από 7 στους 10 ερωτηθέντες αισθάνονται ότι το πρόβλημα της διαφθοράς επηρεάζει τη ζωή τους.
Οχτώ στους 10 ερωτηθέντες συμφώνησαν ότι όταν σκέφτονται τη λέξη διαφθορά τα τελευταία χρόνια τους έρχονται αυτόματα στο νου υποθέσεις όπως το Βατοπαίδι, η Ζήμενς και το Χρηματιστήριο.
Και το πιο αξιοπερίεργο στοιχείο που δείχνει ότι μάλλον δεν αλλάζει τίποτα η κρίση:
Το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν είναι ηθικά λάθος να δίνει κάποιος χρήματα ή δώρα σε δημόσιους λειτουργούς προκειμένου να καταφέρει να βρει το δίκιο του, εάν είναι αυτός ο μόνος τρόπος να πετύχει αυτό που θέλει. Η απάντηση του 49% των ερωτηθέντων στην Αττική και του 47% στην Κεντρική Μακεδονία πιστεύουν ότι ένας δημόσιος υπάλληλος, στον οποίο θα προσφερόταν χρηματικό ποσό προκειμένου να επιλύσει το πρόβλημα κάποιου πολίτη, θα το έπαιρνε, επειδή «όλοι αυτό κάνουν».
Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι στην Ελλάδα είναι απαραίτητο να προσφέρεις επιπλέον χρήματα για να προχωρήσουν οι υποθέσεις σου στο δημόσιο.
Προτού νιώσουμε ξανά ταπεινωμένοι από ανθελληνικά δημοσιεύματα που μας χαρακτηρίζουν «κλέφτες» και «διεφθαρμένους», προτού αποδώσουμε, και σωστά, ευθύνες στους Γερμανούς για τις μίζες και στους επίορκους πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς που τις πήραν, γιατί στην Ελλάδα«έτσι γίνεται η δουλειά».
Ας σκεφτούμε, αν μας τιμά ως χώρα, να έχει καταλήξει η δωροδοκία (ενεργητική ή παθητική) να θεωρείται ηθικά παραδεκτή πράξη και αναγκαία καθημερινότητα.
Τότε, ίσως, βρούμε τρόπο να την κολάσουμε και ποινικά, βγάζοντας το κεφάλι μας από τον βάλτο. Μόνον όταν απαλείψουμε ή τουλάχιστον αποβάλλουμε την διαφθορά από την «ελληνικότητα» μας.
Πριν τα «πάρουμε» και πριν τα «δώσουμε».
Πηγή: aixmi.gr
0 comments: