Προς φίλους και συνοδοιπόρους



Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι ποτέ δεν έχω κρυφτεί και πάντα διατύπωνα εγκαίρως την γνώμη μου, έστω κι αν αυτή μερικές φορές ήταν αντιδημοφιλής ή μειοψηφική.
Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, υπάρχουν δύο ειδών αρετές –οι διανοητικές και οι ηθικές. Οι πρώτες μάς βοηθούν να γνωρίσουμε την αλήθεια, ενώ οι δεύτερες μας βοηθούν να δρούμε σωστά σε πρακτικές περιστάσεις.  Η φρόνηση είναι η ανώτερη αρετή. Αυτή που εξοπλίζει τους ανθρώπους με την ευθυκρισία να λαμβάνουν την σωστή απόφαση σε δύσκολες καταστάσεις.
Πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω, στην δύναμη των τεκμηριωμένων επιχειρημάτων, του ορθού λόγου και της ευθυκρισίας. Έτσι αντιλαμβάνομαι και την πολιτική. Ως μια δυνατότητα να μετασχηματίσεις την στήριξη των πολιτών για να εργαστείς σκληρά για το κοινό καλό στηριζόμενος στην κοινή λογική και την φρόνηση, μην παραγνωρίζοντας τα αντικρουόμενα συμφέροντα σε ένα πολύπλοκο κόσμο.
 Όλα τα μεγάλα στη ζωή όμως είναι αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας. Η πολιτική δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Στο Ποτάμι γνώρισα φωτισμένους ανθρώπους και συνεργάσθηκα με εξαιρετικούς επαγγελματίες.  Χάρη στον Σταύρο Θεοδωράκη δημιουργήθηκε ο κατ’ εξοχήν φιλόξενος χώρος για σκεπτόμενους πολίτες, που τρυπήθηκε πολλαπλώς από τον τυχοδιωκτισμό ορισμένων επαγγελματιών της πολιτικής και μη.
Ωστόσο, όσες φορές το Ποτάμι πήγε κόντρα στην κοινή λογική, ηττήθηκε πολιτικά γιατί κυρίως μπέρδεψε αυτούς, που σκέφτονται και ψηφίζουν με βάση τη λογική. Η στρατηγική χωρίς τακτική είναι η πιο αργή διαδρομή προς τη νίκη. Και τακτικές χωρίς στρατηγική είναι ο θόρυβος πριν την ήττα.
Ήδη από τις 15 Ιουνίου 2018, είχα δηλώσει υπέρ της λύσης αλλά κι ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε να κριθεί με όρους τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας αλλά με όρους εθνικούς και σε βάθος ιστορικού χρόνου: Ποια προβλήματα επιλύει σήμερα και αν δημιουργεί νέα στο μέλλον.
Σήμερα είναι μια μέρα θλίψης και ήττας για την χώρα και τις δυνάμεις του ορθού λόγου. Ο λαϊκισμός αριστερός και δεξιός κατασπάραξε τον κεντρώο χώρο με όχημα την επίμαχη συμφωνία.
Αποδείχθηκε όμως, δυστυχώς με οδυνηρό τρόπο, ότι  ο ασφαλέστερος δρόμος για να χαθείς είναι να μην ξέρεις που θέλεις να πας. Δεν διέλυσε μόνο η συμφωνία, την ΚΟ του Ποταμιού.
Με αίσθημα ευθύνης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σταύρο Θεοδωράκη για την τιμή να μου εμπιστευθεί την θέση του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που από σήμερα δεν υφίσταται.
Οι δύσκολοι καιροί επιβάλλουν εγρήγορση και τα ιδανικά και οι αξίες μας, μας  καθορίζουν.

Μηλαπιδης Νίκος

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

0 comments: