«Μια Ζωή κατώτερη των περιστάσεων»
Δεν είναι μόνο ότι πλέον ο Κανονισμός της Βουλής θα αποκτήσει παράρτημα με τις ερμηνευτικές εγκυκλίους της Πρόεδρου.
Δεν είναι μόνο ότι οι τοποθετήσεις βουλευτών και Πολιτικών αρχηγών υπόκεινται σε διαρκείς αξιολογικές κρίσεις επί των λεχθέντων.
Δεν είναι μόνο ότι η δημοκρατικότητα εξαντλείται σε μια χαιρέκακη ανοχή για την υπέρβαση του προβλεπόμενου χρόνου ομιλίας.
Δεν είναι μόνο ότι η Διάσκεψη των Πρόεδρων της Βουλής που αποφασίζει για την οργάνωση των εργασιών της Βουλής, συγκαλέστηκε μετά από έντονη διαμαρτυρία της Κ.Ο. του Ποταμιού
Σε μια κοινοβουλευτική περίοδο μόλις δύο μηνών, η Βουλή παρουσιάζει εικόνα άλλοτε χάβρας κι άλλοτε αρένας.
Στις 24 Φεβρουαρίου, στην πρώτη επίσημη κοινοβουλευτική συνεδρίαση, πρότεινε την αναβολή της προγραμματισμένης συνεδριάσης για την άρση της ασυλίας του Αδ. Γεωργιάδη, επειδή ο εισαγγελέας δεν έδωσε άδεια στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, προκαλώντας κομφούζιο που ξεκίνησε απο διαδικαστικό ζήτημα και κατέληξε σε ανάλυση για την αρχή διάκρισης των εξουσιών.
Στις 10 Μαρτίου, στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις προκλήθηκαν νέες έντονες διαμαρτυρίες επι της διαδικασίας για την απόφαση της Πρόεδρου να συγκαλέσει την συγκεκριμένη Ολομέλεια χωρίς την απαιτούμενη ομοφωνία που προβλέπει ο Κανονισμός
Στις 17 και 18 Μαρτίου, στη συζήτηση του πρώτου νομοσχεδίου της κυβέρνησης, προκάλεσε την αποχώρηση των κοινοβουλευτικών ομάδων, πλην της κυβερνητικής, όταν πρότεινε ονομαστική ψηφοφορία, υιοθετώντας το αίτημα της Χρυσής Αυγής, για να καταδείξει εκ νέου το γεγονός ότι ο Εισαγγελέας δεν έδωσε άδεια στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Τελικά, ανασκεύασε κατόπιν παρέμβασης του Πρωθυπουργού.
Μετά και την χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση της Βουλής πάλι με καταφανέστατη ευθύνη της Προέδρου, η μόνη φορά που κύλησε ομαλά η συζήτηση στην Ολομέλεια ήταν στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις με την διαδικασία του κατεπείγοντος, που όλως τυχαίως, δε διηύθυνε η Πρόεδρος!
Ζούμε την μετάβαση απο την περίοδο Σαμαρά που ο κοινοβουλευτικός διάλογος έλειπε, στην περίοδο Τσίπρα, που ο κοινοβουλευτικός διάλογος προσπαθεί να αναπτυχθεί, αλλά η συζήτηση για τα κρίσιμα εθνικά θέματα εκτρέπεται διαρκώς, με την ανοχή του Πρωθυπουργού, στις κοινοβουλευτικές ακροβασίες της Προέδρου.
Η εθνική αντιπροσωπεία δε συζητά για τα μείζονα (για την ταμπακιέρα που είπε και ο κ. Τσίπρας), αλλά καταλήγει σε σκυλοκαβγάδες.
Eκτός αν στην κυβέρνηση ως κοινοβουλευτική συζήτηση για το μέλλον και την επιβίωση της χώρας, αντιλαμβάνονται τη “μάχη” Μιχαλολιάκου και Νικολόπουλου για την εύνοια της Πρόεδρου στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Το ότι η Χρυσή Αυγή διαβάζει “ΑΥΓΗ”, όπως τόνισε τρεις φορές στην ομιλία του ο αρχηγός της, είναι πράγματι εντυπωσιακό.
Έως και θλιβερό.
0 comments: