«Πόσο ακόμα θα λερώνεται ο Λευκός Πύργος απ’ τη φαυλοκρατία;»


Η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα (2000-2010) βρήκε την Θεσσαλονίκη να μαραζώνει, στάσιμη σε ένα βούρκο εσωστρέφειας, γραφικότητας και διαρκώς μειούμενης οικονομικής δραστηριότητας.

Πόλη κλειστή, οπισθοδρομική, ανίκανη να αναδείξει την πολυπολιτισμική ιστορία της και τα πλεονεκτήματά της, περισσότερο βαλκανική και λιγότερο ευρωπαϊκή, σφραγίστηκε από την παρουσία δύο αιρετών αντρών που φρόντιζαν με κάθε τρόπο να αναδεικνύουν με περισσή ευκολία και επαρχιωτισμό τα συμπλέγματα κατωτερότητας της συμπρωτεύουσας (δεν συναντάται κάπου αλλού), έναντι της Πρωτεύουσας.

Την πρώτη δεκαετία του ευρώ, η πόλη έμεινε ξεθωριασμένη, περίκλειστη, μη αναπτύσσοντας τις απαραίτητες υποδομές που θα αναβάθμιζαν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της και θα την καθιστούσαν πόλη ελκυστική για επενδύσεις και διεθνή τουριστικό προορισμό.

Η ευθύνη ανήκει πρωτίστως στην κεντρική εξουσία, δευτερευόντως σ’ αυτούς που είχαν τα κλειδιά της πόλης, αλλά και στους ίδιους τους πολίτες της.

Μακάριοι οι Θεσσαλονικείς επέλεγαν σταθερά τους κ.κ. Παπαγεωργόπουλο και Ψωμιάδη για Δήμαρχο και Περιφερειάρχη (πρώην Νομάρχη), αντίστοιχα, ως σύμβολα της δεύτερης πόλης της χώρας.

Μιας πόλης που, με ευθύνη των αρχόντων της, ποτέ δεν διεκδίκησε ρόλο αυτόνομο στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη, όπως πολλές άλλες πόλεις που δεν είναι πρωτεύουσες των χωρών τους.

Όμως, η Θεσσαλονίκη επί θητείας του τέως δήμαρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του, εν αργία, Περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδη ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του κιτς και του κακώς εννοούμενου φολκλόρ, φιγουράροντας στον πιο ανούσιο δείκτη, αυτόν της γραφικότητας, πάνω από την «αιώνια αντίπαλο» Αθήνα.

Το 2011 η Θεσσαλονίκη διεκδικεί ακόμα μια παγκόσμια (;) θλιβερή πρωτιά: να έχει Περιφερειάρχη έκπτωτο για παράβαση καθήκοντος και τέως Δήμαρχο κατηγορούμενο τουλάχιστον για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, πέραν του σκανδάλου υπεξαίρεσης χρημάτων από τα ταμεία του Δήμου επί των ημερών του.

Κι αν κάποια χρόνια πριν στην καθιερωμένη «Γιορτή των Αγγέλων» και οι δυο άντρες σκορπούσαν αφειδώς χρήματα και, παράλληλα, ενθουσιασμό στα παραληρούντα πλήθη παρακολουθώντας τον Ρουβά να υπερίπταται πάνω από τα κεφάλια τους, φαίνεται πως τα Χριστούγεννα του 2011 στο βούρκο του Θερμαϊκού θα καταλήξουν πέρα από το πλωτό δέντρο του νυν δημάρχου κ. Μπουτάρη και η ακεραιότητα του «φτερωτού γιατρού» και του Ζορό της πολιτικής.

Δε μπορεί παρά να αναρωτιέται κανείς, πόσο ακόμα θα λερώνεται ο Λευκός Πύργος από τις κηλίδες της φαυλοκρατίας.

Πηγή: aixmi.gr

Μηλαπιδης Νίκος

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

0 comments: